mandag den 30. september 2013

Svampe risotto ala Sanne

Jeg har en dejlig nem (Og rigtig lækker) opskrift på risotto til jer. Denne her er med svampe. Nærmere beskrevet, kantereller og karl Johan.



Du kan både bruge friske svampe og de tørrede. Jeg har brugt tørrede denne gang, og synes det er blevet rigtig godt. Men må indrømme at tanken om friske svampe, nu tiltrækker mig mest :)

1 god håndfuld svampe (som har været i blød, og skyllet grundigt).
1 dl grødris eller risottoris (grødris er langt de billigste, og fungerer ligeså godt)
½ liter grøntsags bouillon
lidt olie
1 løg
1 fed hvidløg
frisk persille

et par valnødder hakket fint.

Hak løg, hvidløg og de fleste af svampene fint. (Gem et par af de pæneste svampe til senere). Svits det hele i en gryde i en smule olie. Kun lige så løgene bliver gennemsigtige. Tilsæt risene og rør grundigt, de sætter sig nemt på bunden. Risene skal kun lige have så de bliver blanke. Derefter hælder du lidt boullion i gryden. Det er meget varmt dernede, så der kan godt blive spruttet noget der nede fra ;)
  Skru lidt ned for varmen, og rør ofte, og tilsæt bouillon lidt efter lidt. Sørg for at ris-grøntsags blandingen ikke koger tør for vædske, men det må heller ikke svømme rundt dernede.
Hvis du løber tør for bouillon, så tilsæt bare vand.

Risene skal have lidt bid, men de må ikke knase (så skal de have længere tid). Jeg vil skyde på ca 20 - 30 minutter i alt.

Når risottoen er ved at være færdig svitser du de pæne pæne svampe, du lagde til side tidligere, i en smule olie, eller vegetabilsk margerine, på en varm pande.

Smag det hele til med salt og pebber, anret mega pænt, og drys frisk persille og fint hakket valnød over.

Så 'der serveret !

Ekstra bonus info: Du kan sagtens bruge lidt hvidvin som noget af vædsken, det skulle give god smag. Men jeg er holdt op med alt det drikkeri, så det bruger jeg ikke.




torsdag den 19. september 2013

Efterårs marmelade med Græskar og æble.

Lige en hurtig efterårs favorit. Min mor plejer at lave denne her græskar marmelade, så det er første gang jeg selv begiver mig ud i det. Men resultatet blev rigtig godt, så selvfølgelig skal succesen deles ;)



600 g revet Græskar
500 g revet Æble (gerne syrlige madæbler)
3 dl vand
200 g Rå Rørsukker
1 tsk kanel
1 tsk ingefær
½ tsk vanillesukker
1 knsp nelliker
1 knsp havsalt

Græskar og Æble koges møre i ca 30 minutter sammen med vandet. Sukker og krydderier røres i, og marmeladen koges i endnu 10 minutter. Smag til, og hæld på glas skyllet med atamon.

Dejlig simpel opskrift, og endnu bedre... ingen gelerings middel :D


Lille tilståelse: Jeg nøjes ikke med at bruge marmeladen på brød, for det er virkelig lækkert på byg eller havregrød, evt med ristede nødder eller friske æbletern.

onsdag den 18. september 2013

Omelet love og Århus forelskelse !

Jeg var i Århus og besøge min søster i sidste uge. Vi hyggede os, og gik Århus' gader tynde. Og så fik jeg stillet min nysgerrighed mht et par steder jeg har haft lyst til at besøge. Det ene sted er "Pølsekiosken Trøjborg" hvor jeg fik en mega god vegansk "Hotter". Det andet sted er Café Gaya, hvor jeg fik et lækkert stykke Chokolate Pie, Varm Chokolade (med soyamælk selvfølgelig), og en humus sandwich to go. Rigtig dejligt sted, med masser af hygge og god stemning.




Det var rigtig fedt at komme ud og spise, uden at skulle vælge det sted med den bedste salatbar. Der er så mange muligheder i Århus som, bare ikke findes her i nærheden af lille Ansager. Jeg overvejer godt nok at flytte til Århus. Men hvor vil jeg bare være bange for at blive ensom... Jeg kender kun min søster og hendes Kæreste i Århus... Og jeg er måske ikke den person i verden der har nemmest ved at få nye bekendtskaber. Tja, der er meget der skal tænkes igennem vinteren over.



En af de ting der virkelig satte flytte-lysten igang i mit hoved var en helse-kost butik vi tilfældigvis kom forbi. De havde ALT !!!! Virkelig alt ! Jeg følte mig som en seriemorder i en våbenbutik, og med julelys i øjnene trissede jeg rundt og ønskede og ønskede alle mulige ting fra hylderne.
En af de ting jeg købte, var kikærtemel. Og det har jeg eksperimenteret lidt med de sidste dage, og nu skal i bare se hvad der kom ud af det:



Kikærte omelet grundopskrift:


1½ dl Kikærtemel
1 dl vand/plantemælk
salt
peber
1 spsk gærflager
2 tsk bagepulver

tilsæt selv andre krydderier, efter smag og behag, og alt efter fyldet.

Rør dejen sammen, den skal gerne være lidt tykflydende, og lad den hvile i 5 minutter. Hæld dejen på en varm pande, og læg dit fyld ovenpå. Jeg brugte tomat, løg, ærter, gulerod og seitan. Omeletten skal have ca 10 minutter, jeg valgte at vende min, for at den ikke skulle blive for mørk på bunden. Og så fordi stegte tomater smager vidunderligt.


Små omeletter med kartoffel og spinat:

1 dl kikærtemel
½ - 1 dl hakket spinat (Jeg brugte dybfrost, det svarer til 3 portions "kugler")
1 dl vand
2 kogte kartofler, most med en gaffel.
salt
peber
paprika
karry
1 spsk gærflager
1 tomat i skiver
2 tsk bagepulver

Bland det hele sammen, og lad dejen hvile i 5 minutter. Fordel dejen på panden i små klatter. Der bliver ca 5 små omeletter. Og de skal også have godt 5 minutter på hver side.






Man kan garanteret lave dejen noget tyndere, og derved lave kikærte pandekager. Jo jo, der er masser der skal eksperimenteres med i det lille
køkkenet.


torsdag den 5. september 2013

Pumpkin Pie Muffins !

Jeg leger videre med efterårs grøntsager, frugter og farver. Og i dag, (dog måske lidt tidligt på sæsonen), hedder projektet Pumpkin Pie Muffins !

Små bitte vidunderlige (og meget søde) kager, som ryger temmelig højt ind på min hitliste !!!

Pumpkin Pie Muffins ala Sanne: 

1 dl FRI       (Mindre kan godt gøre det).
2 dl Rørsukker
3 dl Hvedemel
1 dl Havregryn
2 dl Revet Græskar (Jeg brugte Hokkaido)
1 tsk Kanel
1 tsk Kardemomme
1 tsk Ingefær
1 tsk vanillesukker
2 tsk bagepulver
½ tsk salt

FRI og sukker piskes sammen, resten af ingredienserne røres i. Fyldes i muffinforme, der skulle gerne blive til ca 16 stk. Og bages ved 200 grader i ca 25 minutter.

Jeg havde store planer om at dekorere dem med kakao-kaffe-kanel creme, men jeg tror simpelthen de bliver for søde, så her er de helt au naturel.





tirsdag den 3. september 2013

Grønne muskler

Jeg er startet i Trim (trænings center) igen. Målet er at tabe fedt og tage muller på. Så intet fancy der.

Jeg har spekuleret en del over protein, nu hvor jeg spiser planteføde. Og jeg har besluttet mig for ikke at gøre det helt store protein pulver nummer ud af det. Derimod bare være opmærksom på at spise varieret, og så have madpakke med, må jeg tager i Trim.

Jeg har har taget billeder af alle mine måltider i dag, så i får lige et kig på min dag i mad-billeder.

Den første tur i Trim var super fed. Jeg trænede ryg, mave, arme i dag. Og derudover tog jeg 40 minutters cardio. Jeg fik lavet en krops analyse. Og den var sindssyg god. Min metaboliske alder er på 21 år (Jeg er lige fyldt 30, så mega tilfreds). Den får i sgu også lige et billede af ;)

lørdag den 31. august 2013

Ovn Rødder med Rosenkål.

En ting jeg specielt elsker ved efteråret, er alle de friske rodfrugter. Jeg har netop været henne hos naboerne og købe gulerødder og rødbeder i deres vejbod.

Så aftenens menu hedder Gulerødder, Rødbeder og Rosenkål i ovnen, med linsesalat og humus.




Til ca 2 personer.

2 Rødbeder
4 Gulerødder
2 håndfulde friske Rosenkål
salt
peber
timian
soyasovs
vand
citron/appelsin saft

Tænd ovnen på 200 Grader.

Skræl og skær rødbeder og gulerødder. Skær for eksempel rødbederme i tynde både og flæk gulerødderne i halve på langs. Rødbederne skal have lidt længere tid i ovnen, end de andre ting, så hvis de bliver skåret lidt tyndt, passer det hele sammen.

Rosenkålene renses, og de yderste blade tages af. Snit et lille kryds i bunden, hvor de har siddet på stokken.

Marinade til rødderne laves af soyasovs, vand, appelsin eller citronsaft, (jeg foretrækker appelsin i denne forbindelse), salt, peber og timian. Vend rødbeder og gulerødder i marinaden, hver for sig, så gulerødderne beholder egen farve.

Rosenkålene marineres i soyasovs, vand, salt, peber og evt lidt paprika.

Du kan også sagtens bruge olie i, hvis du er til det.


Læg i et ildfast fad med bagepapir i bunden. Brug evt 3 små fade, hvis det hele ikke skal tage farve efter rødbederne. Lad det hele få omkring en halv time. Prik evt med en gaffel , for at tjekke om de er møre.

Salaten er så simpel som at koge linser efter eget valg, og blande med edamame, ærter, spidskål eller andet grønt, du lige synes kunne pynte.

Jeg har brugt Belugalinser, edamame, og salatblade skåret i tynde strimler.

Server det hele med en glad klat hjemmelavet humus.

God appetit.

torsdag den 29. august 2013

Tilbage til rødderne

Jeg synes der er noget helt rigtigt ved at købe sine grøntsager eller frugt ved naboens vejbod, eller endnu bedre... Dyrke det selv.

I dag da jeg var ude at gå, kom jeg forbi en bod, hvor de solgte gulerødder og rødbeder. Så for 20 kroner fik jeg ca 1½ kilo Rødbeder og et stort bundt gulerødder GENIALT !

Nu står jeg så her med alle mine talenter... og rødder. Og se lige hvad der allerede er sket:

Her er dagens "fangst" (Jeg kom til at give et par af gulerødderne væk, til 2 heste jeg mødte på vejen):

Æble, gulerod, og rødbede salat. Kunne være perfekt med en smule friskpresset appelsin over. Men det var ikke at opdrive i køkkenet i dag.

Min smukkeste smoothie nogensinde. Banan (frost), Jordbær (frost), vanillekorn, vand og rødbede. + en smule kanel MUMS !